Brädspel

Klassiska brädspel i Ipaden!

De klassiska brädspelen börjar återigen bli populära. Men kanske inte i den formen som vi lite äldre minns. Kanske minns man hur de första spelen var en källa till gemenskap och glädje, där man tillsammans med andra fick en chans att testa om man var en vinnare eller förlorare. Kanske var fredagskvällen helig och man samlades för att umgås över en bit mat och runt ett sällskapsspel, under skratt och glädje. Men så kom teknikens under med tv-spel och dataspel. Bra spel, men under en lång tid var det inte möjligt att spela flera tillsammans. Snart hade vi även mobiltelefoner och Ipads som konkurerade ut brädspelen. Det fanns inte längre tid att sitta ned och spela tillsammans.

Men borta var glädjen att samlas tillsammans och spela familjespel eller utmana sina vänner i ett strategiskt spel. . Nu skulle man fokusera på att nå nya banor och man fick lära sig att klarade man det inte första gången, då fick man kämpa igen och igen. Det nya sättet att spela på skapade möjligheter att misslyckas och återhämta sig utan att vara en förlorare. Man lärde sig hela tiden att klara utmaningarna som kom eller så fick man ta smällen att ens spelliv försämrades eftersom man inte var odödlig.

Men att lära sig tidigt att det går att göra flera försök påverkar också livet, likt en Egenanställning, måste man själv ta risker och våga försöka igen och igen. Kanske tänker man inte på att det man först säger eller gör faktiskt händer och sker jut nu. Det går faktiskt inte att agera som i ett tv-spel och tro att omgivningen accepterar att man ber om ursäkt fast ändå fortsätter i samma destruktiva anda och sårar eller skadar med handling eller ord för att sedan få en chans till. Många barn och unga vuxna tror kanske att livet är som ett spel att det helt enkelt går att stänga av och att man inte skadar någon, då det helt enkelt går att börja om igen när man startar spelet.

Vilka glada nyheter då brädspelen är tillbaka och att de klassiska brädspelen även finns i digitalform på ipads vilket gör att man kan spela med andra och varje ögonblick och drag faktiskt har konsekvenser.

Så gemenskapen är inte förlorad för att man spelar tv-spel, utan det går helt enkelt att kombinera gemenskapen med tävlandet. Men man ges inte flera chanser när man spelar tillsammans med andra utan man måste helt enkelt skapa sig en förståelse och en strategi för att kunna lösa problemen utan att få flera chanser i samma match.

Men det kan ju vara bland det bästa som finns att en regnig höstdag plocka fram ett klassiskt brädspel och kura ihop sig med ett par kamrater för att utmana varandra. Varför inte ta chansen att se om du är en vinnarskalle eller en dålig förlorare.

bard