Spel på semestern

Kasta gris

I slutet på 1980-talet spelades det i var och varannat vardagsrum runtom i Sverige: det märkliga spelet “Kasta gris”. I det här spelet gäller det att med handen kasta två små grisar av plast för att se vilka positioner de hamnar i. Några möjliga positioner är stående gris, tryne och grishals. Varje position ger ett visst antal poäng, man väljer själv hur många kast man vill genomföra. Poängen adderas allteftersom. Kruxet är att grisarna har var sin prick på sidan och så fort grisarna hamnar på olika sidor, alltså en med pricken upp och en med pricken ner, så nollas poängen och turen går över till nästa spelare. Detta händer ofta, och utmaningen ligger i att sluta kasta och spara undan poängen innan grisarna hamnar i denna ödesdigra position som kallas “fläsklägg”. Den spelare som först nått 100 poäng vinner omgången. En anledning till spelets popularitet är att det kan spelas av såväl gammal som ung. Reglerna är enkla och till och med en fyraåring klarar att kasta två små gulliga grisar.

Kasta gris (“Pass the pigs” på engelska) utvecklades av amerikanen David Moffat på 1970-talet. Han och hans vänner lekte med några plastgrisar och kastade dem så att de hamnade i olika ställningar. Så småningom utvecklade de även ett poängsystem och till slut lanserade de spelet under namnet “Pig Mania”. Den stora spel- och leksakstillverkaren Hasbro fick efter en tid nys om spelet, köpte rättigheterna och döpte om spelet till “Pass the pigs”. I denna form har spelet sedan sålts i tiotals miljoner exemplar över hela världen.

Människan har länge använt tärningar att kasta med. De äldsta man har hittat är faktiskt över 7 000 år gamla. Mer okänt är kanske att vi även har kastat andra föremål, såsom hälben från får. Man har funnit sådana som varit tiotusentals år gamla! Man vet däremot inte exakt hur spelen varit utformade, men kanske har de påmint om “Kasta gris”, vem vet?

bard