Spel på semestern

Så gör tv-spel dig smartare

Stigmat runt tv-spel, och de förutfattade meningarna som följer därpå, har med tiden börjat avta men lever till viss del kvar. Fortfarande finns det dem som tror att spela tv-spel gör folk dumma och lata. Numera finns en hel uppsjö av olika sorters spel, men de allra flesta går att lära sig något av.

Hjärngympa och edutainment

De mest självklara exemplen är väl spel som uttalat är gjorda för ändamålet. 2005 tog Brain Age till Nintendo DS spelvärlden med storm då spelare flockades runt sina pekskärmar för att lösa sudokupussel, matteproblem med mer. För de yngre generationerna finns också massvis med så kallade edutainment-spel. ”Edutainment” är en sammandragning av orden ”education” och ”entertainment”, det vill säga utbildning och underhållning.

Vanliga fördelar

Den färdighet som främst förknippas med spel i olika genrer, från de första arkadspelen, är reaktionsförmågan. Snabba reflexer är kanske inte lika akademiskt gångbara som matematiska färdigheter, men är oerhört viktiga vid utövning av sport, yrken som säkerhetsvakt, och rentav livsviktiga vid bilkörning och dylikt.

Andra färdigheter som är vanliga i kommersiellt gångbara spel är planering och resurshantering. Planering kan syfta kortsiktigt, som att klura ut vilken strategi som är bäst för en boss i Skyrim, eller långsiktigt, som att få sin stad att växa i SimCity. Likaså kan resurshantering innebära allt från att vara sparsam med begränsad ammunition i skjutspel till att underhålla långa menyer fulla av redskap i RPG-spel.

Breda kunskaper

Det finns många tv-spel som introducerar teman som kan ge spelare ny kunskap inom områden som filosofi och psykologi. Virtue’s Last Reward från 2012 är byggt runt det klassiska tankeexperimentet fångarnas dilemma, och spelet, liksom spelskaparen Kotaro Uchikoshi’s andra spel, bakar även in andra spelteoretiska och filosofiska koncept i narrativet.

Mer subtila exempel återfinns i Will Wright’s spel. I Spore återskapas evolutionen i form av rymdmonster, medan The Sims-serien är baserad på bland annat Maslow’s behovstrappa, och SimCity har visat sig användbar för undervisning i urban geografi.

Betyder detta att spel helt kan ersätta traditionell undervisning? Naturligtvis inte, men de kan absolut komplettera och underlätta lärandet. Ett tips är att köpa begagnad kurslitteratur billigt på nätet och införskaffa några riktigt bra tv-spel för pengarna du sparar.

Läsförståelse

Inte bara kurslitteratur utan även skönlitteratur främjar lärande, bland annat inom kultur, samhälle, språk samt personlig utveckling. För den som föredrar tv-spel framför romaner finns visual novels. Som namnet antyder är de romaner med visuella inslag som bakgrunder och karaktärsporträtt, samt ofta musik och röstskådespeleri. En subgenre är adventure games som kombinerar visual novel-stilen med klassiska spelinslag. Ett exempel på en populär adventure game-serie är Ace Attorney som är lika delar kriminalroman och logiskt pusslande.

Vikten av rörelse

Fysisk aktivitet är också viktigt för lärandet då det främjar både kropp och hjärna, och att spel oftast är en stillasittande aktivitet är svårt att förneka. Som tur är finns mer aktiva spel, till exempel dansmattor som kopplas in i teven, och spel till de rörelsebaserade spelkonsolerna Nintendo Wii och Playstation Kinect. Med en bred kombination av olika tv-spel går det alltså att träna både kroppen och knoppen, och ha kul på köpet!

bard