Spel på semestern

Skyrim

Det är nog få som inte har hört talas om Skyrim, ett spel som släpptes 2011 men som sedan dess ständigt har varit aktuellt i nya versioner och format. Skyrim är det femte spelet i Bethesdas Elder Scrolls-serie och fortfarande det senaste i serien, trots att det har över åtta år på nacken nu. Sedan ursprungsreleasen har det bland annat släppts i en ”Special Edition” med lite upphottad grafik och andra förbättringar anpassade för modernare hårdvara.

Välj din egna spelstil

För den som mot förmodan har missat Skyrim så kan det enklast beskrivas som ett actionrollspel i fantasymiljö. Man får välja vilken typ av karaktär man vill spela, om man till exempel vill smyga och skjuta fiender med pilbåge på ett betryggande avstånd innan de ens märkt att man är där eller om man är mer pang på rödbetan och vill gå i närstrid med svärd, yxor och sköld. Man kan även spela som magiker och då använda sig mestadels av olika trollformler i form av eldbollar, blixtar och även formler för att återuppväcka döda fiender som sedan slåss på ens egen sida.

Detta i kombination med att man spelar i en stor öppen värld gör att det passar många olika typer av spelare. Som brukligt när det handlar om fantasy så är det i medeltida miljöer som det hela utspelar sig, och vapnen är därefter. Man har man med andra ord inga pistoler, automatvapen eller handgranater till sitt förfogande, som i Bethesdas andra spelserie Fallout som är skapat i samma spelmotor.

Smid dina egna vapen och bygg ditt eget hus

Utöver att utföra uppdrag och döda monster finns det mycket annat att snöa in på i spelet, till exempel smide. I de smedjor som finns i byarna kan man nämligen smida både nya vapen, rustningar och smycken av de resurser som man hittar när man är ute på äventyr. Det har även släppts ett DLC till Skyrim som gör det möjligt att bygga sitt eget hus genom att såga stockar och samla stenar, för den som inte nöjer sig med de färdigbyggda hus som redan är möjliga att köpa i spelet. Nu för tiden tillverkar man inte så mycket för hand, som under medeltiden, och vill man bygga ut sitt hus kan man istället köpa färdiga delar som dörrar och fönster från företag som Buildor med ett enkelt musklick.

Ju mer man använder smedjan desto högre level får man i just smideskunskaper och så fungerar det med alla färdigheter i spelet. Ju mer man till exempel använder ett visst vapen desto bättre blir man på det och kan med tiden låsa upp fler förmågor i den kategorin. Man är med andra ord inte låst till en specifik klass utan kan under spelets gång börja specialisera sig på ett nytt område om man känner att det spåret man ursprungligen valde kanske inte var helt rätt.

bard