Spel på semestern

Scrabble

“Scrabble” eller “Alfapet” är ett riktigt klassiskt bokstavsspel som går ut på att bilda ord på ett korsordsliknande sätt. Det här är ett spel för den klurige, som gillar att vända och vrida på ord och bokstäver. Här kommer man inte långt med ett klent ordförråd. Spelet är ofantligt populärt, ett bevis på det är att det i genomsnitt finns ett spel i var tredje amerikanskt hem. I Storbritannien är siffran så hög som varannat hem! Det är också många svenskar som har vuxit upp med att spela “Alfapet” under jular och andra sammankomster. Ett oumbärligt redskap är Svenska Akademiens Ordlista, en klippa när det gäller att ta reda på tillåtna ord och kontrollera stavningar.

På engelska heter spelet “Scrabble”. Under en tid hade vi i Sverige två varianter av spelet, ett som hette “Scrabble” och ett annat som hette “Alfapet” eller “Nya Alfapet”. På 1990-talet blev speltillverkaren Alga av med rättigheterna att licenstillverka det ursprungliga alfapetet, men de hade fortfarande rätten till det inarbetade namnet “Alfapet”. Därför gjorde de om vissa regler och delar av spelplanen och gav ut spelet under namnet “Alfapet”. Under några år tillverkade speltillverkaren Mattel parallellt en svensk version av “Scrabble” (alltså originalversionen), men sedan 2014 är tillverkningen nedlagd. Algas “Alfapet” går däremot utmärkt att köpa i handeln.

Reglerna i “Scrabble” är enkla. På en rutmönstrad spelplan bestående av 15 gånger 15 rutor ska man passa in ord som man bildar av bokstavsbrickor. Varje bokstavsbricka har ett visst antal poäng, och ju svårare bokstäver man använder desto högre poäng får man. Det finns också rutor på spelplanen som ger poängmässiga fördelar.

Under 2000-talet har vi fått möjligheten att spela varianter av spelet på internet och i våra mobiltelefoner. Ett av de första spelen på nätet hette “Betapet” och det går fortfarande att spela. För några år sedan blev “Wordfeud” en populär app i mångas mobiltelefoner.

bard