Spel på semestern

Yatzy

Är du en av dem som aldrig åker på semester utan ett packa ner “Yatzy”? Då är du inte ensam. Det räcker med att ta en kort runda på valfri campingplats, så nog hörs det bekanta skallrandet av “Yatzi”-tärningar mot campingbord.

Tärningsspelet “Yatzy” går ut på att kasta fem tärningar och bilda olika kombinationer. Exempel på kombinationer är ett par, fyrtal och kåk. Varje spelare har max tre kast. Efter varje kast väljer spelaren hur många av tärningarna denne vill spara respektive kasta om. Spelarna ska lyckas fylla så många färdigbestämda kombinationer som möjligt. Om tärningsögonen inte bildar någon godkänd eller ledig kombination tvingas man stryka någon av de lediga kombinationerna. Den som har mest poäng när alla kombinationer är ifyllda eller strukna vinner. Antalet deltagare är obegränsat och man turas om att kasta tärningarna. Man kan även spela ensam och se hur många poäng man lyckas få.

“Yatzy”-spelet uppfanns någon gång på 1950-talet, men upphovspersonen är inte känd. Dock vet man vem introducerade det på marknaden. Det var en man som hette Edvin S Lowe, och han sägs i sin tur köpt rättigheterna till spelet av ett kanadensiskt par, som spelade spelet på sin yacht. Lowe är för övrigt mest känd för att ha introducerat ett annat spel, bingo.

bard