Spel på semestern

Simulatorspel

En populär spelgenre idag är simulatorspelen. Till skillnad från traditionella datorspel, där man ofta spelar någon form av hjälte eller enmansarmé som tar sig an horder av fiender, är simulatorspelen betydligt mer vardagsnära och simulerar verkliga yrken. Det började med flygsimulatorer för många år sedan, men har idag växt till att omfatta en mängd olika områden.

Euro Truck Simulator

Ett av de populäraste spelen inom denna genre är Euro Truck Simulator. Där får man anta rollen av en långtradarchaufför som ska frakta gods mellan punkt A och punkt B. Till skillnad från typiska bilspel som Need for Speed eller Grand Theft Auto gäller det här att hålla sig i rätt fil, inte köra mot rött och anlända i tid till destinationen med sin last. Det ursprungliga spelet släpptes 2008 och fick 2012 en uppföljare i form av Euro Truck Simulator 2 som har mer verklighetstrogen grafik och licenser för välkända lastbilsmärken som Volvo, Scania och MAN. 2015 släpptes även ett nedladdningsbart tilläggspaket som omfattar de skandinaviska länderna, vilket innebär att man nu kan köra i svenska miljöer.

The Sims

Ett annat känt simulatorspel är The Sims. Här simuleras hela vardagslivet och spelet kan liknas vid ett virtuellt dockhus där man kan gå till jobbet, dejta, skaffa barn och köpa möbler, barnvagnar och annat att inreda hemmet med. Spelet är gjort av Maxis som har utvecklat en mängd simulatorspel innan dess, varav det mest kända förmodligen är SimCity.

Det första The Sims släpptes 2000 och var det mest sålda PC-spelet för sin tid med miljontals sålda exemplar. Därför var en uppföljare ganska given och 2004 kom The Sims 2 där man även kunde se sina ”simmar” växa upp från små spädbarn till vuxna och slutligen åldringar. Simmarna ärvde även utseendemässiga drag från sina föräldrar. En annan stor förändring var att spelet nu hade 3D-grafik.

I The Sims 3, som gavs ut 2009, hade simmarna blivit lite smartare så de kunde leva sina egna liv och röra sig fritt utomhus. Fem år senare kom den fjärde delen av The Sims och det är i skrivande stund den senaste i spelserien. En mängd olika tilläggspaket har även släppts till spelen genom åren.

Farming Simulator

Att simulera livet på en bondgård har också visat sig vara populärt då spelet Farming Simulator säljer bra. Det första spelet gavs ut 2008 och sedan dess har det släppts en ny version i princip varje år. Senast ut är Farming Simulator 19 som för första gången introducerar lantbruksmaskiner av det välkända märket John Deere. I spelet får man bland annat så, skörda, ta hand om djur och tjäna pengar på sin verksamhet så man kan köpa bättre maskiner och anställa folk för att klara av uppdragen man får.

De ovan nämnda spelen håller hög kvalitet, men många andra spel i simulatorgenren är tyvärr inte alltid lika genomarbetade. Det finns idag simulatorer för de flesta praktiska yrken man kan tänka sig och till och med Thief Simulator som går ut på att göra inbrott. Andra utvecklare satsar på humor med spel som Goat Simulator.

bard