Tv-spel

League of Legends

“League of Legends” är ett multiplayer-baserat onlinespel som utvecklas av Riot Games och är ett datorspel i genren MOBA, vilket är en förkortning av Multiplayer Online Battle Arena. Riot Games grundades 2006 av Brandon ”Ryze” Beck och Marc ”Tryndamere” Merrill i Los Angeles. Idag finns både “Ryze” och “Tryndamere” som spelbara karaktärer i spelet.

Spelet är gratis att ladda ner samt gratis att spela. Spelet finansieras med hjälp av mikrotransaktioner där spelarna kan köpa saker, främst kläder, till spelets hjältar. Spelet, där spelarna är uppdelade i två lag, går ut på att det ena laget ska förstöra motståndarnas bas. Spelplanen består av två baser på var sin sida av banan med vägar som förbinder dessa baser. Lagen startar i sina egna baser och går längs vägarna för att ta sig fram till motståndarnas bas. På vägen finns en mängd kanontorn som man måste besegra för att avancera och komma närmare fiendens bas. Längs vägen får man också bekämpa motspelarnas avatarer och fiendens monster som marscherar från fiendens bas. Varje besegrad motståndare och monster ger erfarenhetspoäng som låter spelaren bättra på sina unika egenskaper, som i sin tur används för att öka chanserna för att vinna spelet. Det finns även neutrala monster längs banan som spelarna kan anfalla för att få mer erfarenhetspoäng.

“League of Legends” innehåller tre kartor med olika design och storlek anpassade för olika spelstilar och spellägen. I den största och mest populära kartan, “Summoner’s Rift”, strider två lag med fem spelare i varje om att förstöra motståndarlagets bas. “Summoner’s Rift” är en klassisk MOBA-karta som består av två baser på motsatta sidor av kartan förbundna med tre olika vägar där spelarna avancerar sig fram mot motspelarnas baser. “Twisted Treeline” är en bana som har samma grunddesign som “Summoner’s Rift”, men är mindre och anpassad för två lag med endast tre spelare. Den tredje banan, “Howling Abyss”, skiljer sig från de övriga och har endast en väg som förbinder de två baserna på kartan.

“League of Legends” mottogs väl när det lanserades 2009 och växte snabbt i popularitet. 2012 var det det mest spelade spelet i Nordamerika. I september 2016 uppskattade Riot Games att de hade över 100 miljoner aktiva spelare i månaden. “League of Legends” har även utvecklats till en e-sport, världscupen 2017 sågs av över 60 miljoner personer och prispengar på över 30 miljoner svenska kronor delades ut.

bard