Brädspel

Monopol

I det klassiska sällskapsspelet “Monopol” har du chansen att köpa gator, kvarter och bygga hus och hotell i ditt eget fastighetsimperium. Målet är att göra de smartaste klippen och att investera så klokt som möjligt för att tvinga de övriga spelarna i konkurs. Därmed får spelaren monopol och äger till slut hela staden, dess stationer, verk och gator. Det handlar alltså inte bara om att ha mest pengar utan även om att driva de övriga spelarna till konkurs genom strategiska investeringar och indrivning av hyra från sina motspelare.

Spelet “Monopol” lanserades 1935 av Parker Brothers och är ett av världens mest sålda sällskapsspel. “Monopol” baserades på ett annat spel vid namn “The Landlord’s Game”, som skapades av Elizabeth Magie redan 1903. Spelet fick namnet “Monopol” efter den ekonomiska term som betyder att en aktör äger hela marknaden. Spelet “Monopol” lanserades på svenska redan 1937 och baserades på den amerikanska originalversionen som utspelar sig i Atlantic City. När “Monopol” fyllde 70 år uppdaterade speltillverkaren Hasbro det svenska spelet genom att bland annat byta ut namnen på flera gator. Den äldre generationen “Monopol”-spelare skulle antagligen bli mycket förvånad över att den dyraste gatan, Norrmalmstorg, idag har ersatts av Strandvägen.

Tomterna på spelplanen i den svenska originalutgåvan är namngivna efter olika platser och gator i Stockholm. Spelplanen består av fyrtio rutor som spelarna tar sig runt på genom att slå två tärningar och sen flytta sin spelpjäs motsvarande antal rutor. Tjugotvå av dessa rutor är gator, indelade i kvarter, som spelaren kan köpa om han eller hon landar på en gata som inte redan tillhör en annan spelare. Vidare finns det fyra stationer, en på varje sida av den fyrkantiga spelplanen, som också är till salu. Ju fler stationer samma spelare äger desto mer hyra får övriga spelare betala om de tvingas stanna på en station. Ungefär samma princip gäller för de två statliga verk som också går att köpa. Det finns tre “chans”-rutor och tre “allmänning”-rutor där spelarna får dra ett kort och följa kortets instruktion. På spelplanen återfinns även två rutor som kräver att spelaren får betala skatt, en ruta för lyxskatt och en för inkomstskatt. De fyra hörnen består av rutorna “Gå”, “Fängelse/Fängelse på besök“, “Fri parkering” och “Gå i fängelse”. “Gå” är rutan där samtliga spelare startar och den ger även inkomst varje gång en spelare passerar rutan. Stannar spelaren på rutorna “Fri parkering” eller på “Fängelse/Fängelse på besök“ händer ingenting, utan spelaren får fortsätta utan varken åtgärd eller straff. Hamnar en spelare på “Gå i fängelse” så måste spelaren direkt flytta sin pjäs till fängelserutan och avtjäna sitt straff. Spelaren kan då antingen stå över tre rundor, betala en avgift eller använda ett “Du slipper ut ur fängelset”-kort.

I “Monopol” gäller det att vara både smart och strategisk. Man kan sälja egendomar till andra spelare, man kan ta lån från banken, förhandla om hyra, inteckna eller byta sina egendomar. Spelet pågår tills dess att alla andra spelare utom en har gått i konkurs. Den spelare som sist har pengar kvar kan då utropa sig vinnare!

bard