Tv-spel

UNO – perfekt när du reser

Ett ständigt populärt spel bland unga är UNO – kortspelet där det gäller att spela bort sina kort så fort det bara går, men glöm för allt i världen inte att förvarna dina motspelare när du lägger ditt näst sista kort genom att säga ”Uno!”

Detta kortspel har roat människor sedan det först skapades år 1971. Under både 80- och 90-talet var det lika populärt som andra leksaker från t.ex. https://www.shopello.se/, och det går fortfarande hitta i de flesta leksaksbutiker och bokaffärer. Genom åren har över 150 miljoner UNO-lekar sålts i mer än 80 länder! Kortleken består av 108 kort, och kommer i färgerna rött, blått, grönt och gult, samt några specialkort. Med sina enkla regler, och sitt snabba tempo, är det ett självklart familjespel.

UNO är ett av USA:s populäraste kortspel, och det med rätta. Det är inte bara underhållande, utan också lärorikt för barn och unga när de ska lära sig räkna. Man kanske kunde tro att spelet skapades av någon kreativ lärare, men i själva verket var det en barberare som utformade spelet. Merle Robbins hade tröttnat på att bråka om regler kring kortspelen han spelade med sin son, och beslöt sig därför för att tillverka sitt eget som passade dem bättre. Spelet såldes från början direkt ur Merles frisörsalong innan det till slut köptes upp av större bolag, och succén var ett faktum.

Genom åren har UNO släppts i många roliga utgåvor, till exempel med filmteman. Barbie och olika superhjältar har också fått pryda korten, men det är fortfarande den klassiska designen som de flesta minns och älskar, och oftast den du hittar ute i handeln.

En spelrunda med UNO påminner om andra kortspel som Vändåtta eller Gabong. Varje spelare börjar med sju kort på hand, och övriga kort läggs på bordet i en hög, med det översta kortet lagt bredvid med symbolsidan upp. UNO spelas efter färg och valör, så det krävs att man har rätt siffra och färg på hand. Med specialkorten kan man lägga krokben för sina motspelare genom att till exempel lägga ett Stoppkort – då måste nästa spelare stå över sin tur. Det finns också Vändkort, vilket gör att spelet byter håll, och spelaren som lade kort precis innan dig måste lägga igen. Utöver dessa finns ytterligare specialkort: Byta-färg-kort som bara kan läggas av en spelare som inte kan spela vidare utan att byta färg. Drag-2-kort tvingar efterföljande spelare att dra två extra kort. Byt-4-och-dra-4-kort använder samma regler som Byt-färg och Drag-2, men kräver att medspelaren drar 4 kort och står över sin tur.

Med dessa regler blir ingen spelomgång den andra lik, och är man kreativt lagd går det såklart att anpassa spelet och hitta på nya regler. Kortspel är enkla att ta med sig när man är på resande fot, och UNO är ett underhållande tillskott i spelhyllan.

bard