Tv-spel

Zelda

”The Legend of Zelda” är en av världens mest framgångsrika tv-spelserier och utvecklas sedan mitten av 1980-talet av Nintendo. ”The Legend of Zelda” skapades av de japanska speldesignerna Shigeru Miyamoto och Takashi Tezuka. Shigeru Miyamoto är även känd för att ha skapat ”Super Mario Bros” för Nintendo på 1980-talet. Spelet kretsar kring Link, som är den spelbara karaktären i ”The Legend of Zelda”. Förenklat kan man säga att spelet går ut på att Link ger sig ut på uppdrag för att rädda prinsessan Zelda och kungariket Hyrule från den onde härskaren Ganon. Kungariket är en medeltidsinspirerad fantasivärld som grundades av tre gudinnor. När de hade slutfört sitt arbete och skapat världen återvände de till det himmelrike de kom ifrån, men lämnade kvar en helig relik i form av tre gyllene trianglar. Trekraften, eller ”Triforce” på engelska, består av tre delar, ”visheten”, ”styrkan” och ”modet” och är en central del i ”The Legend of Zelda”.

”The Legend of Zelda” hämtar inspiration och blandar element från olika pusselspel, actionspel, äventyrsspel och låter spelaren utforska världen och lösa uppgifter under sitt äventyr.

Sedan det första spelet i serien lanserades 1986 har totalt nitton spel lanserats. Idag är det en av Nintendos mest framgångsrika titlar med över 80 miljoner sålda spel.

bard