Tv-spel

Tetris

“Tetris” är ett pusselspel som går ut på att spelaren ska ordna fallande pusselbitar så att de bildar sammanhängande horisontella rader. Spelet lanserades den 6 juni 1984 och skaparen hette Alexey Pajitnow. Det blev därmed det första tv-spelet som exporterades från forna Sovjetunionen till USA. “Tetris” lanserades i USA av företaget Spectrum Holobyte för Commodore 64 och IBM PC. Namnet ”Tetris” är en kombination av två ord: grekiskans “tetra”, eftersom alla pusselbitarna i spelet är baserade på formationer uppbyggda av fyra rutor, och ordet “tennis” efter sporten med samma namn.

Spelet bygger på att sju olika pusselbitar, som består av fyra rutor, slumpvis faller ner på en spelplan, som ofta är tio rutor brett och tjugo rutor högt. Dessa pusselbitar kallas ofta för ”I”, ”T”, ”O”, ”L”, ”J”, ”S” och ”Z” på grund av deras geometriska form. Medan pusselbitarna faller kan spelaren flytta och rotera dem för att skapa ett sammanhängande fält på spelplanen. När en sammanhängande horisontell rad bildas någonstans på spelplanen, kommer denna raden att försvinna och eventuella bitar som låg ovanför att falla ner. Ju fler rader spelaren tar bort på samma gång desto mer poäng får spelaren. Efter att ett visst antal rader har tagits bort ökar svårighetsgraden och blocken börjar falla ner snabbare. Spelet är slut när inte spelaren hinner ta bort horisontella rader i den takt som pusselbitarna faller ner. Till slut fyller de skärmen så att inga fler bitar får plats.

”Tetris” har lanserats på i stort sett på alla tv-spel, operativsystem och mobiltelefoner sedan det lanserades på 80-talet och är världens bäst säljande tv-spel, med närmare 500 miljoner sålda kopior!

bard