Spel på semestern

80-talsnostalgi i GTA Vice City

Spelserien Grand Theft Auto är ett världens mest sålda spel och banade vägen för den så kallade open world-genren där man har en helt öppen spelvärld till sitt förfogande. Tidigare var dator- och tv-spelen mer linjära och det hade mycket att göra med tekniska begränsningar i den tidens datorer.

Inspirerat av Scarface

Mångas favorit i spelserien är GTA Vice City. Det utspelar sig på 80-talet i den fiktiva staden Vice City, som bygger på verklighetens Miami. Rockstar, som utvecklat spelet, har även hämtat mycket av inspirationen till det från den tidens actionfilmer och tv-serier som Scarface, Carlito’s Way och Miami Vice. Man spelar som smågangstern Tommy Vercetti och får börja med att utföra diverse uppdrag som blir svårare och svårare med tiden. Under spelets gång får man allt mer makt i den undre världen.

Bilkörningen har alltid varit en central del i GTA och många av uppdragen består av biljakter. Friheten är dock stor och man kan när som helst hoppa ur ett fordon och springa till fots, eller stjäla en ny bil om man har råkat kvadda den gamla.

En annan tradition som Rockstar har i GTA-spelen är att gömma bonusföremål över hela kartan. I GTA III är det 100 paket man ska hitta, i GTA Vice City statyer och i det Playstationexklusiva GTA Vice City Stories 100 röda ballonger som man ska skjuta prick på. Genom att samla dessa objekt belönas man bland annat med vapen, skyddsväst och annat som blir tillgängliga i anslutning till ens så kallade safe houses, där man kan spara sitt spel. Man kan även köpa fler bostäder och kommersiella byggnader, däribland nattklubben Malibu Club som har inspirerats av The Babylon Club i Scarface.

Polisjakter

Det gäller dock att se upp för polisen som jagar en om man gör något dumt. En sexstjärnig skala visar hur pass eftertraktad man är av polisen för tillfället. Har man bara en stjärna så är det ganska lugnt, men allt eftersom antalet stjärnor ökar blir polisen allt ettrigare. Till exempel kan de kasta ut spikmattor på vägen och kalla in polishelikoptern som skjuter på dig. Om du lyckas dra på dig sex stjärnor blir det riktigt tufft och du får militären efter dig.

För att skaka av sig polisen måste man åka in i ett ”Pay ’n’ Spray”-garage för omlackering av bilen. Då blir man av med alla stjärnor, oavsett hur många man har. En annan teknik är att helt enkelt försöka hålla sig utom synhåll för polisen. Då tappar man sakta men säkert en stjärna i taget tills alla är borta. Det finns även polisstjärnor utspridda lite varstans i spelvärlden som man kan köra på med bilen för att sänka efterlysningsnivån ett snäpp. Har man bara två stjärnor så kan man bli av med dem genom att söka skydd i närmaste safe house.

En stor anledning till att så många fortfarande gillar GTA Vice City, trots den idag ganska föråldrade grafiken, är för hela 80-talsatmosfären. När man glider runt i bilarna är det kända 80-talslåtar som spelas på de olika radiokanalerna man kan välja mellan.

bard