Spel på semestern

Sequence

Sequence är ett spel med både spelplan och kortlekar, som uppfanns av speldesignern från Minnesota , Douglas Reuter. Det är ett spel som passar de flesta och som går utmärkt att spela oavsett om man är två eller sex personer. Reglerna och spelutförandet kommer dock att skilja sig åt beroende på antal spelare då man spelar antingen spelar en mot en eller i lag. När man spelar i lag får man inte lov att kommunicera med varandra om vilka kort man har eller vilka man behöver, så här gäller det istället att läsa sin medspelares drag så gott det går. Även om spelet uppskattas av många, finns det givetvis de som önskar röra på sig i samband med spelandet och då kanske klassisk bowling i stockholm eller discobowling går före.

Kom igång med spelet

Man börjar med att lägga ut spelplanen samt dela ut kort till samtliga spelare. Antalet kort beror även det på hur många spelare som ska spela. Korten ska döljas för resterande spelare och för varje kort man vill nyttja, ska en bricka läggas på spelplanens respektive ”kort”. I samband med detta lämnas även kortet ifrån sig och ett nytt plockas upp. Det finns flera likadana kort i kortlekarna och det kan därför bli upptaget på spelplanen. I de fall ett kort redan är taget på spelplanen får man lov att ta ett nytt kort och lägga ifrån sig det gamla. Man ska då informera sina motståndare att man fått ett ”dött kort”.

Målet med spelet

Målet med spelet är att få sequence före motståndaren. Beroende på hur många spelare man är, ska man få 5 brickor i rad för att få sequence, antingen en eller två gånger. ”Korten” i vardera hörn av spelplanen, gör att man endast behöver få fyra kort i rad för att få sequence, om de ligger i anslutning till dessa. De fem, alternativt fyra, korten som behövs i rad, kan läggas antingen diagonalt, vertikalt eller horisontalt för att ge sequence.

Två kort ger en liten twist i spelet

En twist i spelet är två sorters knektar, en med endast ett öppet öga och en med två. Om man har turen att plocka upp någon av dessa knektar kan man känna sig lyckligt lottad. En knekt med båda ögonen öppna betyder nämligen att man får lägga kortet/brickan var man vill där det finns en ledig yta. En enögd knekt är en bov och innebär att man får lov att plocka bort vilken bricka som helst som motståndarna har placerat ut.

Sequence är i större format än exempelvis Yatzy och kanske inte det första valet att packa med sig på resan, men det är ett utmärkt spel att ha hemma då man kan spela det både med vänner eller familjen oavsett ålder (+7) och antal spelare. Spelet utgör en perfekt kombination av bräd- och kortspel, och är väl värt att prova på då det inte går att beskriva hur roligt det är. Det måste helt enkelt upplevas på egen hand!

bard