Brädspel

Tjuv och polis

I det klassiska brädspelet “Tjuv och polis” ska vuxna och barn över sju år ge sig ut i en fiktiv stad i 1940-talets Sverige med ett enda mål: att tjäna så mycket pengar som möjligt! Man kan välja att spela som tjuv eller som polis och spelet är utformat för två till sex spelare. Det tar mellan en till en och en halv timme att spela igenom “Tjuv och polis”. Tjuvarna ger sig ut på en stöldturné genom stadens gator och torg för att råna diverse banker och postkontor, därefter kan tjuven ta sig till ett tjuvnäste för att gömma sitt byte.

Polis-spelaren får en gratifikation ifall en tjuv som bär på tjuvgods fångas. Den aktuella tjuven flyttas då direkt till polisstationen, blir av med sitt tjuvgods och får sitta av sitt straff. När tjuven har suttit av sitt straff, eller lyckas rymma genom att slå en sexa med tärningen, är det bråttom att skynda sig ut på jakt efter mer pengar.

När en spelare anser att han eller hon har tillräckligt med pengar så finns det fyra flyktvägar ut ur staden. Att fly kostar pengar och även om polisen inte hinner stoppa tjuven innan han eller hon når sin flyktväg, så har polisen fortfarande möjlighet att stoppa tjuven genom att hinna till en telegrafstation vid sitt nästa kast. Spelet är slut när alla tjuvar flytt staden med sina pengar eller sitter fängslade i stadens polisstation. Den spelare som har mest pengar när spelet är slut koras till vinnare, oavsett om det är en tjuv eller polis.

Även om spelet har relativt komplicerade och avancerade regler för att vara ett sällskapsspel så har detta klassiska brädspel varit en favorit bland barn och vuxna i över fyrtio år. Spelet kan börja, må bäste tjuv eller polis vinna!

bard