Tv-spel

World of Warcraft

“World of Warcraft” är ett MMORPG, som utvecklas av Blizzard Entertainment och släpptes 2004 för Microsoft Windows och Mac OS X. MMORPG är en förkortning av Massive Multiplayer Online Role-Playing Game. Det är en genre inom datorspel där många spelare spelar samtidigt och interagerar med varandra online. Spelet utspelar sig i Blizzards påhittade universum och var det fjärde spelet att släppas i detta universum. I “World of Warcraft” får spelarna välja sida i en pågående konflikt mellan grupperna “The Alliance” och “The Hord”. Spelarna väljer även ras och kön innan de ger sig ut på äventyr där de kan utforska världen, slåss mot monster, träffa andra spelare, utföra uppdrag eller lära sig diverse hantverk och sysslor som hjälper dem att lyckas bättre i kampen mellan de olika sidorna.

Spelets historia, karaktärer och grafiska profil härstammar från realtids-strategispelen i Warcraft-serien. Det första spelet i denna serie, “Warcraft: Orcs & Humans”, släpptes 1994 och har sedan dess fått två uppföljare. Historien i “World of Warcraft” tar vid efter “Warcraft III: The Frozen Throne” som släpptes året innan “World of Warcraft” på den nordamerikanska marknaden.

Med undantag för en prövoperiod kräver spelet att man prenumererar och betalar en fast månadsavgift för att kunna spela. Spelet hade som mest över tolv miljoner spelare i oktober 2012. Med över fem miljoner spelare i oktober 2015 är “World of Warcraft” det spel i historien med flest prenumeranter och har även rekord i Guinness rekordbok.

“World of Warcraft” har utvecklats och genomgått stora förändringar genom åren. När spelet lanserades kunde en spelare uppnå en spelarnivå på 60. Detta maxtak har sedan utökats under åren i samband med att nya expansioner och världar lanserats. Den första expansionen, “The Burning Crusade”, kom i januari 2007 och spelarnivåtaket höjdes då till 70. I slutet av 2008 kom den andra expansionen, “Wrath of the Lich King”, som sålde närmare tre miljoner kopior på en dag. Drygt två år senare, i december 2010, släpptes den tredje expansionen “Cataclysm”, och spelarnivåtaket höjdes därmed till 85 från 80, som var det tidigare maxtaket i “Wrath of the Lich King”. Vid lanseringen av den fjärde expansionen “Mists of Pandaria” som kom 2012 ökades spelarnas maxnivå till 90. Den femte expansionen, “Warlords of Draenor”, innehöll betydande uppgraderingar på spelarnas avatarer, bättre grafik, animationer och ansiktsuttryck. I “Warlords of Draenor” ökade maxnivån för spelare till 100. Den sjätte expansionen till “World of Warcraft”,”Legion”, kom 2016 och maxnivån för spelare ökade till 110.

Trots att “World of Warcraft” snart har femton år, så har Blizzard Entertainment inga planer på att sluta utveckla och leverera nya upplevelser och äventyr till spelet. I september 2018 kommer en sjunde expansion, “Battle of Azeroth” att lanseras, något som kommer glädja miljoner spelare och ge dem många nya äventyr och ytterligare tio nivåer.

bard