Tv-spel

Super Mario Bros

En spelkaraktär med blåställ, röd keps och stor mustasch, vem är det? Super Mario såklart! Den välkända rörmokaren med italiensk accent som har en bror som heter Luigi. Nästan alla människor har någon slags relation till Mario. Kanske har du spelat spelet på Wii, Nintendo DS eller Switch? VIlken typ av konsol du hänvisar till kan avslöja något om hur gammal du är.

Själva karaktären Mario förekom första gången 1981, i arkadspelet Donkey Kong. Men det var när han fick ett eget spel, plattformsspelet “Super Mario Bros”, som han slog igenom på allvar. 1985 släpptes nämligen Nintendo Entertainment System, NES, i Japan och Nordamerika och 1987 kom NES till Europa. Konsolen, som blev oerhört populär, såldes i ett paket tillsammans med spelet “Super Mario Bros”. “Super Mario Bros” sålde i över 40 miljoner exemplar och är fortfarande ett av spelvärldens bäst säljande spel.

“Super Mario Bros” är ett 2d-spel som skrollar i sidled. Hjärnan bakom spelet heter Shigeru Miyamoto. Han har arbetat på den japanska spelföretaget Nintendo sedan 1977 och ligger bakom flera bästsäljande titlar, däribland “Legenden om Zelda”. Vi har designern Takashi Tezuka att tacka för att spelet ser ut som det gör.

I “Super Mario Bros” introducerades några av de karaktärer vi är vana att se tillsammans med Mario. Spelet går ut på att rädda Prinsessan Peach från sin kidnappare, den onda sköldpaddan Bowser. Händelserna utspelar sig i Svampriket (på engelska Mushroom Kingdom) där prinsessan är regent. En annan karaktär är Toad, en svampfigur med stor prickig mössa. Koopa, en sköldpaddsliknande varelse, och Goomba, en brun svampformad figur, är två av Super Marios många fiender.

Ett par år senare släppte Nintendo både “Super Mario Bros 2” och “Super Mario Bros 3” till NES. Sedan var det dags att anpassa spelet till den nya konsolen Supernintendo. “Super Mario World” kallades spelet som kom 1990 och introducerade den populära karaktären Yoshi, en korsning mellan en dinosaurie och en sköldpadda.

I och med “Super Mario 64”, som släpptes till spelkonsolen Nintendo 64, blev Mario äntligen tredimensionell. Nintendo var då, 1996, en av de första spelutvecklarna som släppte ett helt spel i 3D. Sedan dess har Nintendo utvecklat minst ett Super Mario-spel till varje konsol de har släppt. Deras senaste konsol heter Switch och kom 2017. “Super Mario Odyssey”, det senaste spelet i Super Mario-världen, har gjort succé och Mario är fortfarande i allra högsta grad en av spelvärldens mest omtyckta karaktärer.

bard