Spel på semestern

PS1, konsolen vi aldrig glömmer

Sony gick hårt in på videospelmarknaden genom att samarbeta med Nintendo för att utveckla en ny, skivbaserad konsol i mitten av 90-talet. Efter det att partnerskapet föll sönder, fortsatte Sony att släppa en egen konsol. Detta resulterade i PlayStation (PS1), som lanserades i Japan i slutet av 1994 och i resten av världen året därpå.

I en teknikvärld som idag är fylld av allt vi någonsin kunnat önska oss som till exempel trådlösa hörlurar, wifi förstärkare, gigantiska tv-apparater och röststyrda telefoner kan det vara intressant att blicka tillbaka på teknikens tidigare dagar. Det går inte att göra utan att nämna just Sonys Playstation 1.

PS1 erbjöd en enorm mängd av olika spel under sin 11-år långa period på marknaden med alltfrån djupa berättelser och skrämmande äventyr till action, skjutande och slagsmål. Här följer några av de spel som anses ta en plats i spelens ”Hall of Fame”:

Tekken 3

Tekken 3 blev omedelbart en klassiker tack vare sin stora och mångsidiga karaktärslista och mycket imponerande grafik för ett arkadspel. Det har fortfarande äran att vara det näst bästsäljande stridsspelet på alla plattformar genom tiderna, efter Super Smash Brothers Brawl.

Crash Bandicoot

Crash Bandicoot är ett spel som än idag har ett stort följe och anses vara en av de mest ikoniska platformsspelen som någonsin släppts. Som Crash är du en mutant bandicoot (ett australiskt pungdjur) på uppdrag att hindra Dr. Neo Cortex från att ta över världen med en armé av andra mutantdjur.

Spyro 2: Ripto’s Rage

På väg till sin semester dras Spyro in i en magisk portal till en fantastisk värld under anfall av en krigare som glatt upptäckte att det inte fanns några drakar som stör dem. Spyro samlar en serie av ”MacGuffins” för att gå vidare genom olika nivåer för att låsa upp nya förmågor och attacker.

bard